Home > Nieuws > Wat is een EU-toelating en waarom wordt er gevraagd om een COC?

Wat is een EU-toelating en waarom wordt er gevraagd om een COC?

25 januari 2023

In deze blogpost gaan we dieper in op het proces van het aanvragen van een EU-toelating voor het exporteren van een voertuig, dat ook bekend staat als een KFZ-brief of Duitse brief. We bespreken de benodigde stappen om deze toelating te verkrijgen en leggen uit hoe een Certificate of Conformity (COC) kan bijdragen aan een efficiëntere en snellere afhandeling van de aanvraag. Daarnaast bieden we handige tips voor het inschakelen van professionele ondersteuning om ervoor te zorgen dat het proces zonder problemen verloopt.

Waarom vraag ik een EU-toelating aan?
Het aanvragen van een EU-toelating voor de export van een voertuig, is een proces waarbij bijvoorbeeld een auto handelaar, importeur of veilinghuis bewijs levert dat een voertuig voldoet aan de EU-veiligheids- en milieu eisen en het terugvorderen van de rest-BPM. Dit proces is vereist voor de export van voertuigen naar landen binnen de Europese Unie.

Het aanvragen van een EU-toelating kan echter een tijdrovend en complex proces zijn. Met veel documentatie. Hier komt de COC om de hoek kijken, deze verklaring kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verkrijgen van een EU-toelating.

Hoe vraag ik een EU-toelating aan?

  • Het voertuig moet getest worden volgens de EU-normen voor veiligheid en emissie.
  • De producent of importeur heeft een document nodig zoals een COC waarin de technische gegevens van het voertuig zijn vastgelegd
  • Als de aanvraag goedgekeurd is, zal de EU-toelating worden verstrekt en kan deze op het voertuig geplaatst worden.
Over ons

Het is belangrijk om te weten dat elk land zijn eigen wetgeving en regels heeft met betrekking tot de import en export van voertuigen. Het is raadzaam om te checken of er specifieke vereisten zijn voordat u begint met het proces van een EU-toelating aanvragen.

Waarom draagt een COC bij aan het aanvragen van een EU-toelating?
Het meesturen van een COC (Certificate of Conformity) bij een aanvraag voor een EU-toelating kan inderdaad bijdragen aan het succes van de aanvraag voor voertuigen vanaf 1-2018. Een COC is voornamelijk belangrijk voor de WLTP waardes, deze waardes zijn vaak niet geregistreerd maar staan wel op het COC. Door het aanleveren van een COC kunt u aantonen dat uw product voldoet aan de vereisten voor verkoop en gebruik in de EU. Dit kan de beoordeling van uw aanvraag positief beïnvloeden, omdat het aantoont dat u zich houdt aan de regels en dat uw product veilig is voor gebruik.

Het is essentieel om op te merken dat het bezitten van een COC geen garantie biedt dat uw aanvraag voor een EU-toelating automatisch wordt geaccepteerd. Er kunnen aanvullende vereisten gelden, afhankelijk van het type product en de specifieke regelgeving die van toepassing is.

Tips voor het aanvragen van een EU-toelating
Er zijn een aantal tips die u kunt volgen om te zorgen dat het proces van een EU-toelating aanvragen soepel verloopt wanneer u professionele hulp inschakelt:

  • Zorg ervoor dat u een gekwalificeerde en ervaren professional die bekend is met de EU- regelgeving en – procedures, zoals Automotive facility center.
  • Zorg dat u alle benodigde documenten en informatie bij de hand heeft voordat u begint met het aanvraagproces. Dit kan bijvoorbeeld technische gegevens, veiligheidsrapporten en certificaten betreffen
  • Communiceer duidelijk met de professional die u heeft ingeschakeld over uw specifieke situatie en wensen. Dit helpt om te voorkomen dat er tijdverspilling optreedt en dat er onduidelijkheid ontstaat over wat er verwacht wordt.
  • Wees bereid om aanvullende informatie te verstrekken of veranderingen aan te brengen aan uw product of dienst, indien nodig, om aan de EU-eisen te voldoen.
  • Wees proactief in het volgen van de voortgang van uw aanvraag, zodat u op de hoogte bent van eventuele problemen of vertragingen en deze snel kunt oplossen.
Over ons

Automotive Facility Center
AFC staat voor Automotive Facility Center, een faciliteit die gespecialiseerd is in de registratie en documentatie voertuigen. Dit kan diensten omvatten zoals export dienstverlening, import dienstverlening.

AFC is erkend door de Nederlandse en Duitse overheid als officiële stalling locatie van import- en exportvoertuigen uit Europa en is volledig ingericht conform de Nederlandse en Duitse wet- en regelgeving.

AFC neemt voor u volledige processen uit handen en draagt zorg dat uw voertuigen tegen de kortst mogelijke doorlooptijd het import- of exportproces doorlopen. Hierdoor kunt u de focus hebben op uw dagelijkse operatie en core business!

Meer weten? Neem Contact met op ons.

Delen

Alles over Vinacles en wat wij bieden

Laten we een afspraak maken.
We drinken graag een kop koffie samen!
Savannahweg 8
3542 AW Utrecht
085-0653770
info@vinacles.com

Wij staan
voor u klaar

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.
We doen ons best om binnen 24 uur te reageren.

Cover
Vul uw gegevens in, dan sturen we u de download van de 2Drive brochure toe.
X
2Drive
Vraag de brochure aan