Home > Nieuws > Wat is een EU-toelating eigenlijk en waarom wordt er gevraagd om een COC?

Wat is een EU-toelating eigenlijk en waarom wordt er gevraagd om een COC?

Door Vinacles
Geüpload 25 januari 2023
Blog

Wat is een EU-toelating eigenlijk en waarom wordt er gevraagd om een COC?

In dit blog zullen we ingaan op het proces van het aanvragen van een EU-toelating voor de export van een voertuig, ook wel bekend als een KFZ-brief of Duitse brief. We zullen bespreken welke stappen genomen moeten worden om de toelating te verkrijgen, en hoe een Certificate of Conformity kan bijdragen aan een efficiëntere en snelle verwerking van de aanvraag. We zullen ook tips geven over hoe u professionele hulp kunt inschalen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt.

Waarom vraag ik een EU-toelating aan?

Het aanvragen van een EU-toelating voor de export van een voertuig, is een proces waarbij bijvoorbeeld een auto handelaar, importeur of veilinghuis bewijs levert dat een voertuig voldoet aan de EU-veiligheids- en milieu eisen en het terugvorderen van de rest-BPM. Dit proces is vereist voor de export van voertuigen naar landen binnen de Europese Unie.

Het aanvragen van een EU-toelating kan echter een tijdrovend en complex proces zijn. Met veel documentatie. Hier komt de COC om de hoek kijken, deze verklaring kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verkrijgen van een EU-toelating.

Over ons

Hoe vraag ik een EU-toelating aan?

  • Het voertuig moet getest worden volgens de EU-normen voor veiligheid en emissie.
  • De producent of importeur heeft een document nodig zoals een COC waarin de technische gegevens van het voertuig zijn vastgelegd
  • Als de aanvraag goedgekeurd is, zal de EU-toelating worden verstrekt en kan deze op het voertuig geplaatst worden.

Het is belangrijk om te weten dat elk land zijn eigen wetgeving en regels heeft met betrekking tot de import en export van voertuigen. Het is raadzaam om te checken of er specifieke vereisten zijn voordat u begint met het proces van een EU-toelating aanvragen.

Waarom draagt een COC bij aan het aanvragen van een EU-toelating?

Het meesturen van een COC (Certificate of Conformity) bij een aanvraag voor een EU-toelating kan inderdaad bijdragen aan het succes van de aanvraag voor voertuigen vanaf 1-2018. Een COC is voornamelijk belangrijk voor de WLTP waardes, deze waardes zijn vaak niet geregistreerd maar staan wel op het COC. Door het aanleveren van een COC kunt u aantonen dat uw product voldoet aan de vereisten voor verkoop en gebruik in de EU. Dit kan de beoordeling van uw aanvraag positief beïnvloeden, omdat het aantoont dat u zich houdt aan de regels en dat uw product veilig is voor gebruik.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat het hebben van een COC geen garantie is dat uw aanvraag voor een EU-toelating automatisch wordt goedgekeurd. Er kunnen andere vereisten zijn waaraan uw product moet voldoen, afhankelijk van het type product en de specifieke wetgeving die van toepassing is.

 

Tips voor het aanvragen van een EU-toelating

Er zijn een aantal tips die u kunt volgen om te zorgen dat het proces van een EU-toelating aanvragen soepel verloopt wanneer u professionele hulp inschakelt:

  • Zorg ervoor dat u een gekwalificeerde en ervaren professional die bekend is met de EU- regelgeving en – procedures, zoals Automotive facility center.
  • Zorg dat u alle benodigde documenten en informatie bij de hand heeft voordat u begint met het aanvraagproces. Dit kan bijvoorbeeld technische gegevens, veiligheidsrapporten en certificaten betreffen
  • Communiceer duidelijk met de professional die u heeft ingeschakeld over uw specifieke situatie en wensen. Dit helpt om te voorkomen dat er tijdverspilling optreedt en dat er onduidelijkheid ontstaat over wat er verwacht wordt.
  • Wees bereid om aanvullende informatie te verstrekken of veranderingen aan te brengen aan uw product of dienst, indien nodig, om aan de EU-eisen te voldoen.
  • Wees proactief in het volgen van de voortgang van uw aanvraag, zodat u op de hoogte bent van eventuele problemen of vertragingen en deze snel kunt oplossen.

Automotive Facility Center

AFC staat voor Automotive Facility Center, een faciliteit die gespecialiseerd is in de registratie en documentatie voertuigen. Dit kan diensten omvatten zoals export dienstverlening, import dienstverlening.

AFC is erkend door de Nederlandse en Duitse overheid als officiële stalling locatie van import- en exportvoertuigen uit Europa en is volledig ingericht conform de Nederlandse en Duitse wet- en regelgeving.

AFC neemt voor u volledige processen uit handen en draagt zorg dat uw voertuigen tegen de kortst mogelijke doorlooptijd het import- of exportproces doorlopen. Hierdoor kunt u de focus hebben op uw dagelijkse operatie en core business!

Over ons
Contact

Alles over Vinacles en wat wij bieden

Wilt u graag verder kennismaken? Laten we een afspraak maken en we drinken graag een kop koffie samen!

Bekijk hier ook onze filmpjes:
Lancering 7-10-2022
Wie is Vinacles

En volg ons op onze Socials:
Facebook  Vinacles – Facebook
LinkedIn Vinacles| LinkedIn

Contact
Delen

Ander nieuws

Actua en Vinacles werken samen!
Lees bericht
Samenwerking AutoFirst – Vinacles
Lees bericht
Samenwerking VASS Nederland & Vinacles
Samenwerking VASS Nederland & Vinacles
Lees bericht
Wij staan
voor u klaar

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.
We doen ons best om binnen 24 uur te reageren.

Vraag onze 2Drive brochure aan
X
Vraag onze 2Drive brochure aan